Het is een voordeel dat de Michiel de Ruijtertunnel alleen in de nacht dicht is

Brenda Posno is stadsdeelregisseur Centrum bij de gemeente Amsterdam. Als er werkzaamheden zijn, draagt zij eraan bij dat het stadsdeel bereikbaar, leefbaar en veilig blijft. Ze vertelt over haar werk en blikt vooruit op de nachtelijke afsluitingen in de Michiel de Ruijtertunnel van 30 november 2020 tot en met 31 augustus 2021.

Michiel de Ruijtertunnel

“Voor stadsdeel Centrum zorg ik dat werkzaamheden zo min mogelijk hinder opleveren”, vertelt Brenda. “Ik bewaak dat het werk goed verloopt, op tijd en op een veilige manier. Zonder dat het de bereikbaarheid te veel beïnvloedt. En ik stem dat allemaal af met collega’s binnen de gemeente, bouwbedrijven, de brandweer, ambulance, verkeerspolitie, GVB. En vaak geven zij mij ook tips en adviezen. In het geval van de aanpassingen aan de Michiel de Ruijtertunnel is er een goede samenwerking met het projectteam.”

Verkeersader

Brenda vindt de werkzaamheden in de Michiel de Ruijtertunnel een goede zaak. “De tunnel is een belangrijke verkeersader. Hij moet in topconditie blijven. Als we deze belangrijke oost/west-verbinding in de nacht afsluiten, heeft dat meteen gevolgen. Wel vind ik het een voordeel dat het nachtelijke afsluitingen zijn. Want tussen 22.00 uur en 06.00 uur is er toch minder verkeer dan overdag. En is er dus ook minder drukte op de omleidingsroute.”

Stremmingen

Brenda heeft speciale aandacht voor de omleidingsroute. “Het belangrijkste is dat daar geen andere stremmingen ontstaan. De route moet altijd toegankelijk zijn. We houden ‘m dus goed in de gaten. Zijn op de route werkzaamheden gepland voor andere projecten? Kunnen de nood- en hulpdiensten zonder problemen rijden? Ontstaat er plotseling een stremming, bijvoorbeeld door een ongeval? Hoe lossen we zo’n knelpunt dan zo snel mogelijk op?”

Advies

Met het oog op de nachtelijke afsluitingen is Brenda’s advies: wéét wat er straks gaat gebeuren. “De tunnel gaat vanaf maandag 30 november 9 maanden, elke nacht tussen 22.00 uur en 06.00 uur dicht. Dan is er een omleiding via de S100. Als je regelmatig in de late avond en nacht door de tunnel moet, houd dit dan in gedachten. Bereid je voor, laat je niet verrassen en volg de omleidingsroute. En kijk voor actuele info op Google Maps, Flitsmeister of Waze.”

Bron: Gemeente Amsterdam