Maatregelen tegen files in binnenstad tijdens feestdagen

De dagen rond kerst en oud en nieuw zijn traditiegetrouw druk. Amsterdammers, binnen- en buitenlandse toeristen: iedereen komt naar de binnenstad.  Helaas komen nog veel mensen met de auto naar de binnenstad en dat leidt vaak tot files van de Blauwbrug tot voorbij de Dam. Ondernemers, bewoners en de gemeenteraad willen een oplossing voor deze file. Daarom neemt de gemeente dit jaar extra maatregelen om de file zo veel mogelijk te voorkomen. Ook met kerst.

Verkeersregelaars

Ook in de kerstperiode van 23 december tot en met 7 januari nemen we verschillende maatregelen. Er worden verkeersregelaars ingezet om sluipverkeer op de bekende routes richting de parkeergarage tegen te houden. Dit wordt gedaan op de Jodenbreestraat en Halvemaansbrug. De Dam richting het Damrak wordt vanaf de Damstraat afgezet. Het sluipverkeer via de Damstraat zorgt namelijk voor een grote vertraging voor de automobilisten tussen de Blauwbrug en het Damrak, tot wel 115 minuten.

Het stadshart blijft natuurlijk wel bereikbaar voor inwoners, taxi's en nood- en hulpdiensten. Verkeersregelaars zorgen ervoor dat deze groepen op hun bestemming kunnen komen.

Parkeren buiten het stadshart

Als de parkeergarages in het stadshart bijna vol zijn, verwijzen de verkeersregelaars op de Blauwbrug het verkeer dat op zoek is naar een parkeerplek naar andere parkeergarages buiten het stadshart. Daarnaast vragen we bezoekers om niet met de auto maar met het OV richting de binnenstad te komen, of te parkeren op een P+R of een parkeergarage buiten de binnenstad.

Modaliteiten
Auto