Vrachtwagenchauffeurs gezocht die nieuwe navigatiedienst bij milieuzones willen testen

Amsterdam Bereikbaar helpt het Europese project SOCRATES2.0 testrijders te vinden voor een proef met nieuwe en verbeterde navigatiediensten in de regio Amsterdam. We zoeken vrachtwagenchauffeurs die ondanks Corona toch de weg op moeten en die de nieuwe informatie- en adviesdienst bij milieuzones willen testen. De proef loopt tot het einde van het jaar.

SOCRATES2.0 informatie- en navigatiesdiensten vrachtwagens

Informatie vooraf

In Amsterdam zijn er verschillende milieuzones voor verschillende voertuigen. Speciaal voor vrachtwagenchauffeurs is er nu een navigatiedienst die vooraf informatie biedt over de milieuzones. Ook tijdens de rit ontvang je als vrachtwagenchauffeur een signaal als je de milieuzone nadert en jouw voertuig niet aan de eisen van de milieuzone voldoet.

Verruiming milieuzone

Ook goed om te weten: vanaf 1 november 2020 zal de milieuzone voor onder andere vrachtwagens in de regio Amsterdam worden verruimd. De nieuwe milieuzone zal in de deelnemende apps worden verwerkt. Dus als je de nieuwe dienst gebruikt ben je meteen verzekerd van de meest actuele informatie.

Test de navigatiedienst

Rijd je regelmatig met je vrachtwagen in of door de Amsterdamse regio? Help dan mee om de navigatiedienst optimaal te laten werken. Meld je aan als testrijder via   www.socrates2.org/amsterdam.

Uiteindelijk moet het gebruik van de diensten leiden tot winst voor weggebruikers, omwonenden, overheden en de dienstverleners, door het verbeteren van de doorstroming en reistijden, het verminderen van emissies en het voorkomen van boetes.

Dienst gedurende de looptijd doorontwikkeld

De dienst wordt gedurende de looptijd van de proef verder doorontwikkeld. De informatie over de milieuzone voor vrachtwagens is bijvoorbeeld omgezet naar digitale informatie. Hierdoor kunnen partijen zoals Tomtom en Flitsmeister het aan de gebruikers van hun apps laten zien.

Onderdeel van die milieuzone is een weg in de buurt van de RAI. Als het erg druk is kan het zijn dat de gebruikelijke route voor vracht (buiten de milieuzone) niet beschikbaar is door de grote hoeveelheden voertuigen. Er staat een kantelwalsbord om aan te geven dat verkeer tijdelijk gebruik mag maken van een weg die onderdeel uitmaakt van de milieuzone. Dat betekent dat dit deel van de milieuzone “dynamisch” is: het kan “aan” of “uit” staan. Gegevens hierover kunnen we in realtime doorgeven aan service providers via het NDW. Zo kom je snel en zonder boetes aan op je bestemming.

Zo werkt het

 

SOCRATES2.0 logo SOCRATES2.0 logo EU

SOCRATES2.0 Partners

Partners SOCRATES2.0