Naar je bestemming in Amsterdam in Corona-tijd

Om het coronavirus in te dammen, moeten we anderhalve meter afstand van elkaar houden. Ook onderweg. De overheid adviseert om zo veel mogelijk thuis te werken en alleen uitstapjes in de buurt te maken. Maar het kan natuurlijk zijn dat je toch naar een bestemming in Amsterdam moet. We zetten op een rij waar je dan op moet letten.

Reizen in tijden van Corona | Amsterdam Bereikbaar

Met het OV naar een bestemming in Amsterdam

Neem je het openbaar vervoer naar een locatie in Amsterdam? Dan gelden er algemene richtlijnen, en maatregelen per vervoerder. 

Algemene maatregelen in het OV

Je kent ze vast, het rijtje richtlijnen van het RIVM. Neem je het OV, zorg dan dat je:

•    regelmatig je handen wast , bijvoorbeeld voor vertrek en bij aankomst 
•    hoest en niest in je elleboog
•    papieren zakdoekjes gebruikt
•    geen handen schudt 

Mondkapjes verplicht

Daarnaast geldt een mondkapjesplicht in het OV. Alle reizigers boven de 13 jaar moeten een niet-medisch mondkapje op. De regel geldt voor het hele OV: voor de trein, tram, metro en bus, maar ook voor de pont. 

Mondkapjes voor in het OV kun je het beste van tevoren kopen of bestellen. Lukt dat niet, dan zijn er op sommige stations  mondkapjes verkrijgbaar. Het GVB biedt ze aan in snoepautomaten: voorlopig alleen op de metrostations Amsterdam Centraal, Weesperplein en Burgemeester de Vlugtlaan. Ook (stations)winkels als Etos en HEMA verkopen mondkapjes.  

Handige links: 
> Informatie over reizen met het OV in coronatijd
> Meer over mondkapjes

Maatregelen per vervoerder

Trein 

De NS roept reizigers op om alleen met de trein te reizen als het echt niet anders kan. Dat geldt ook voor de vervangende bussen die rijden tijdens werkzaamheden aan het spoor . Reis je toch met de trein? Probeer dan drukke tijden te mijden. Bereid je goed voor en plan je reis kort voor vertrek. 

Handige links:
> De actuele dienstregeling
> Deze regels gelden op het station 
> Algemene informatie over de trein in corona-tijd

 

Tram, bus en metro 

Neem je de tram, bus of metro, dan gelden de algemene regels voor het openbaar vervoer: reis alleen als het echt moet, draag een niet-medisch mondkapje en hou 1,5 meter afstand als je bij de halte staat. 

Handige links:
> Advies van het GVB voor reizigers
> Eén corona-protocol voor het hele OV

Reizen in tijden van Corona | Amsterdam Bereikbaar

Ben je werkgever  in de regio Amsterdam? 

Dan kun je bij Breikers een corona-actieplan aanvragen. Hiermee richt je je mobiliteit in deze veranderlijke periode slim in. 

Corona actieplan aanvragen

Met eigen vervoer naar je bestemming

Auto

Door de maatregelen in het OV kan het op de weg drukker worden. Reis je met de auto naar een bestemming in Amsterdam? Probeer de spits dan te mijden. En onthoud dat er ook in de auto regels gelden. Zo mag je maar een maximaal aantal personen vervoeren. 

Handige links:
> Corona-regels in de auto  

 

Fiets

Amsterdammers weten dat je op de fiets vaak het snelst van A naar B komt. Tijdens de corona-maatregelen is het rijwiel  extra populair. De fiets kan een mooi alternatief zijn voor OV en auto. Heb je geen eigen fiets in de stadsrekken staan? Dan kun je op alle NS-stations een OV-fiets huren. In de NS-app zie je snel op welke locaties fietsen beschikbaar zijn.

Handige links:
> Informatie over de OV-fiets
> De NS-app downloaden

 

Stuur ons een bericht