Voor reizigers, door professionals

Amsterdam Bereikbaar is een platform voor partijen die zich inzetten voor de bereikbaarheid van de regio. Denk aan infrabeheerders, mobiliteitsprofessionals en vervoerders, maar ook aan alle infraprojecten die in en rond Amsterdam op de planning staan. Door deze organisaties met elkaar te verbinden en samenwerking makkelijker te maken, werken we met elkaar aan één doel: zorgen dat reizigers zo min mogelijk hinder ervaren van werkzaamheden aan weg en spoor.

Een samenwerkingsverband tussen vijf grote infrapartners
De Provincie Noord-HollandRijkswaterstaat, de Gemeente AmsterdamProRail en de Vervoerregio Amsterdam: dat zijn de partners die samen Amsterdam Bereikbaar vormen. Daarnaast is NS als spoorvervoerder aangesloten en Breikers, voor de verbinding met werkgevers.

Bekijk organogram

 

partners Amsterdam Bereikbaar.png
Amsterdam centraal de entree | Amsterdam Bereikbaar.jpg

Amsterdam Bereikbaar: waarom? 

In de regio Amsterdam wordt altijd wel ergens aan gewerkt. Dat is hard nodig, maar deze werkzaamheden zorgen op hun beurt voor overlast en verminderde bereikbaarheid. En dan heeft de stad ook nog te maken met steeds meer toeristen, een stijgend aantal forenzen en grootschalige evenementen. Kortom: het wordt drukker, terwijl er juist steeds meer mensen op pad zijn.

Amsterdam Bereikbaar helpt om de hinder van werkzaamheden in de openbare ruimte te verminderen. Zo hebben we in juli 2020 op station Bijlmer ArenA de eerste OV-fiets pop-upstore van Nederland geopend, een dienst waarmee we reizigers tijdens spoor- of wegwerkzaamheden een alternatief vervoermiddel bieden. Of neem de webpagina Zomerwerken, speciaal ontwikkeld om alle werkzaamheden tijdens de zomerperiode voor reizigers inzichtelijk te maken. Met praktische ondersteuning zorgen we samen dat reizigers soepel van A naar B kunnen blijven reizen.

Slim samenwerken

Infrabeheerders proberen bij elk project de hinder te beperken, en omwonenden en reizigers goed te informeren. Toch is dat niet altijd genoeg. Vooral in gebieden waar meerdere projecten tegelijk plaatsvinden, kan grote verkeershinder ontstaan. Hier biedt Amsterdam Bereikbaar een helpende hand. Doordat we projecten via ons interactieplatform in clusters verbinden, maken we het mogelijk om planningen beter op elkaar af te stemmen, gezamenlijk mobiliteitsmaatregelen te nemen en extra communicatie in te zetten.

Reiziger centraal

Uiteindelijk doet Amsterdam Bereikbaar dit voor reizigers. Hoe kom je als bewoner zo soepel mogelijk van A naar B, terwijl er in de buurt van alles op de schop gaat? Wat nou als je als bezoeker van buiten de stad door Amsterdam wil reizen terwijl er een groot evenement gaande is? En kun je als forens met de auto, of pak je beter de fiets? Wij helpen om overlast onderweg zo klein mogelijk te houden en bieden reisalternatieven via onze partners en bestaande tools.

De kracht van samen

Op 11 maart 2019 ondertekenden de directeuren van de partnerorganisaties van Amsterdam Bereikbaar het samenwerkingsdocument 'De Kracht van Samen'. In dit document zijn de doelstellingen, uitgangspunten en afspraken van onze samenwerking vastgelegd.
De partners van Amsterdam Bereikbaar stellen middelen en medewerkers beschikbaar. Meer weten over hoe Amsterdam Bereikbaar werkt? Ontdek het in onze infographic.

.

Hulp nodig bij de bereikbaarheid van je project?

Amsterdam Bereikbaar maakt het makkelijk om infraprojecten op elkaar af te stemmen. Voor iedereen die vanuit z’n werk invloed heeft op de bereikbaarheid van de regio, stellen we handige tools beschikbaar. We kunnen helpen met monitoring en evaluatie, communicatie en mobiliteitsmaatregelen.

Bekijk alle tools

Zomerwerken | Amsterdam Bereikbaar