Arenatunnel per 1 juni weer open

Per 1 juni kan de Arenatunnel weer worden gebruikt door wegverkeer. De gemeente moest eind december vorig jaar de tunnel onverwacht sluiten. Berekeningen hadden aangegeven dat in bepaalde situaties de brandveiligheid niet voldoende zou zijn. De gemeente heeft nader onderzoek laten verrichten en op basis daarvan maatregelen uitgevoerd. Er komen zes vluchtdeuren in de tunnel. Daardoor kan de Arenatunnel in juni weer opengesteld worden voor het verkeer.

ArenAtunnel van Marco Keyzer


Het veiligheidsrisico had te maken met dat mensen bij bepaalde branden niet snel genoeg uit de Arenatunnel konden komen. Vluchten via de tunnelbuis zou in de huidige situatie te lang duren. Ondanks dat de kans op dergelijke branden in de tunnel klein is, kan en wil de gemeente dat risico niet nemen. Daarom moest de tunnel net voor de kerstdagen onverwacht dicht. Tijdens de sluiting was de parkeergarage P1 ArenA bereikbaar voor het verkeer en kon het verkeer ook gebruik blijven maken van de garage-uitrit richting de A2, die uitkomt in de noordbuis.  

De maatregelen om vluchtdeuren aan te brengen vergroten de kans op een tijdige ontvluchting aanmerkelijk. Er komen vier vluchtdeuren in de noordbuis en twee deuren in de zuidbuis. Deze deuren leiden naar de P1 parkeergarage in de Johan Cruijff Arena. In de zomer van dit jaar zal extra verlichting worden aangebracht rondom de vluchtdeuren, zodat deze vergelijkbaar zijn met andere wegtunnels in Amsterdam. De gemeente werkt aan een uitvoeringsplan om dit te kunnen realiseren zonder dat de tunnel moet worden afgesloten.

De ruim 25-jaar oude Arenatunnel zal nog moeten worden gerenoveerd. Het is nog niet bekend in welk jaar dit gaat gebeuren.

Wethouder Egbert de Vries (Verkeer en Vervoer, Luchtkwaliteit en Water): "De heropening van de Arenatunnel is hard nodig, want de tunnel is een belangrijke verbindingsader voor het verkeer en is extra belangrijk tijdens evenementen. Daarom hebben we ingezet op de uitvoering van deze maatregelen om de tunnel snel weer veilig te krijgen.”

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jerina van Heck, woordvoerder van wethouder Egbert de Vries, op nummer 06 1852 9259.

Bron: Gemeente Amsterdam
Fotograaf: Marco Keyzer

Cluster
Alle werkzaamheden in Amsterdam Oost
Modaliteiten
Auto