Thuiswerken en spitsmijden tijdens sluiting Piet Heintunnel

De Piet Heintunnel is onderdeel van een belangrijke autoroute om Amsterdam in en uit te rijden. Van 25 juni 2021 tot en met uiterlijk 30 september 2022 is de tunnel dicht voor al het verkeer, behalve voor tram 26. Het advies is om de auto zoveel mogelijk te laten staan, indien mogelijk thuis te werken en de spits te mijden.

Thuiswerken Piet Heintunnel | Amsterdam Bereikbaar


Bij de werkzaamheden aan de Piet Heintunnel wordt forse verkeershinder verwacht. Zeker tijdens werkdagen en in de spits moeten automobilisten rekening houden met een langere reistijd die flink kan oplopen. Om de hinder voor bewoners, bedrijven en weggebruikers zo beperkt mogelijk te houden is er een breed aanbod aan reisalternatieven. Deze slimme manieren van reizen en meer informatie vind je in één oogopslag op de pagina amsterdambereikbaar.nl/pietheintunnel. Weggebruikers die normaal gesproken met de auto (in de spits) reizen worden nu ook aangeraden om te kijken naar de mogelijkheden van niet reizen (bijvoorbeeld thuis werken) of buiten de spits reizen.

Thuiswerken: minder reistijd, meer flexibiliteit

Meer dan twee derde van alle werkenden reist normaal gesproken met de auto van en naar het werk (bron: www.cbs.nl). Toen in maart 2020 de samenleving tot stilstand kwam door de coronacrisis, kwam er plotseling een einde aan het vele forensen. De auto bleef op de oprit staan en we werkten zoveel mogelijk vanuit huis. We vonden het massaal vervelend, prettig, saai en heerlijk rustig: de meningen over het thuiswerken liepen ver uiteen. Nu Nederland weer verder opengaat, kunnen we samen inzetten op blijvend vaker thuiswerken, eventueel gecombineerd met werken op kantoor. De voordelen: meer flexibiliteit en kans op een prettigere werk-privébalans (minder reistijd!). En, niet onbelangrijk, met minder dagelijks woon-werkverkeer op de wegen tot gevolg. De sluiting van de Piet Heintunnel is misschien net dat duwtje in de rug om de auto voortaan één of meer dagen per week te laten staan en vanuit huis te werken: je ontloopt dan de fors langere reistijd, hebt geen risico’s op file én je reistijd kan worden omgezet in werktijd of vrije tijd.

Autorijden buiten de spits is slimmer

Soms is autogebruik meer dan een automatisme. Bij bepaalde beroepen en activiteiten is het simpelweg onmogelijk of minder handig om te reizen met de fiets of met het OV. De ingesleten gewoonte die hier vaak wél achter schuilgaat, is dat we in de ochtend tussen 07.00 en 10.00 uur de weg op gaan en aan het eind van de middag tussen 16.00 en 19.00 uur massaal weer huiswaarts keren. Zo zorgen we met zijn allen voor een piekbelasting aan het begin en eind van de (traditionele) werkdag: de spits. Mensen die echt met de auto op pad moeten, wordt geadviseerd om zoveel mogelijk buiten spitstijden te reizen: kies ervoor wat eerder of later te vertrekken, deels thuis te werken of de (reis)activiteit op een ander moment van de dag te plannen - mits je werk dat toelaat, natuurlijk. Het voordeel is dat je minder kans op file hebt en bovendien kan het prettig werken om bijvoorbeeld thuis eerst je mails af te handelen en dan alle tijd te hebben voor overleg met collega’s op de werkvloer. Samen met Breikers gaan we hierover ook in gesprek met werkgevers, onder andere via de campagne Zo werkt het en een speciale toolkit voor werkgevers en werknemers.

Alle slimme reismogelijkheden

Tijdens de werkzaamheden wordt het verkeer vanaf A10 omgeleid via de afslagen S112 (Gooiseweg) en S116 (Nieuwe Leeuwarderweg/IJtunnel). Daardoor kan de reistijd vooral in de spits flink oplopen. Ook op andere plekken in de stad kan het drukker worden door verkeer dat een andere weg zoekt. Naast het advies om thuis te werken en de spits te mijden, zijn er mooie acties en voordelen voor reizigers die de fiets, e-bike of deelscooter pakken. Ook het gebruik van P+R-terreinen, het openbaar vervoer en ‘plan-boek-betaal-app’ Amaze is extra aantrekkelijk gemaakt. Klik hier voor alle acties en meer informatie.

Cluster
Alle werkzaamheden in Amsterdam Oost
Modaliteiten
Auto
Bus
Fiets
Metro
Tram
Trein